Home

Ontaal » De collegialekerk » Art » Een kunst in dienst van de cultus

Zoeken

Een kunst in dienst van de cultus

Het schrijn van Sint-Vincentius

Je zou dit kunnen beschouwen als een neo-gotisch werk avant la lettre, in 1803 gerealiseerd door Gaspard Sagemans te Brussel. Het werd uitgewerkt in zilver, gedeeltelijk verguld, en geelkoper. Het  huidige schrijn is een vrije kopie van het schrijn van de 13de eeuw, dat beschadigd werd doordat het werd begraven in het klooster tijdens de periode van de Franse revolutie (1794-1799). In de vorm van een kist met een dak wordt het schrijn langs de zijkanten versierd door de twaalf apostelen en bustes van gevleugelde engelen, terwijl op de puntgevels Christus en Maria prijken. Op de schuine zijden van het dak zien we medaillons waarop aan de ene zijde Sint-Vincentius met zijn twee zonen, en Sint-Gilhain en Sint-Aubert zijn afgebeeld en aan de andere kant Sint-Waltrudis en haar dochters Sint-Aldetrudis en Malberta.

Volgens een studie uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zijn er stukken van het oude schrijn hergebruikt: enkele kapitelen van de zuiltjes en metalen plaatjes versierd met gestileerde plantenmotieven.

 

Reliekschrijn

Dit reliekschrijn bevat het hoofd van Sint-Vincentius. Dit werk, gedateerd 1806, is gemaakt  in verguld en verzilverd metaal en is versierd met edelstenen. Het staat op een basis van  mahoniehout met inlegwerk en is een vrije kopie van het gotische reliekschrijn dat in 1250 geschonken werd aan de collegiale door Margareta van Constantinople, de gravin van Henegouwen.

In dezelfde periode schonk zij ook een waardevol reliekschrijn aan de collegiale Sint-Waltrudis van Bergen, om ook daar het hoofd van de heilige in te bewaren. Het schrijn van Zinnik zou in 1793 vernietigd worden. Toch bevat het huidige schrijn nog vier figuurtjes in verguld zilver die de centrale cilinder in glas omgeven en die geïdentificeerd zijn als 13de eeuws.

 

<`!--p>Collégiale Saint-Vincent   •  Musée du Châpitre •  Soignies  •  Grand Place  • 7060 Soignies Un site CMS développé par Easy-Concept pour l’ASBL musée du Chapitre - Soignies.
Textes de Caroline et Jacques Deveseleer • Photos Guy Focant login